Sjövikstorget Plaza, Stockholm, Sweden

Source: courtesy of Thorbjörn Andersson/SWECO.

Architect

Sweco Architects; Thorbjörn Andersson

Type of Area

Natural lake

Land/water interaction

Harbour
Terrace/steps
Pier

Built Environment Types

Completely built

Scale of Impact

District/ neighbourhood
City

Intervention Scale (Spatial)

Small site

Project Types

Urban waterfront restoration
Public space regeneration
Outdoor recreation

Climate

Warm temperate
Fully humid

Urban/ Rural

Inner urban area

Linking the City to the Archipelago Landscape

This project, located in central Stockholm, was completed in 2010 to the designs of Thorbjörn Andersson and Sweco Architects. Stockholm is a city on the water within an archipelago of hilly islands and the designers of Sjövikstorget wanted to express this quality on the lake where it is sited.

The design achieves the concept by using the fact that the rhomboidal space between the buildings opens outwards and “borrows” the wider landscape, thus framing the view of the water. To emphasise this, the square is formed of a tilted wedge-shaped flat plane at an angle of 3° from the horizontal, leading the eye to the water’s edge.

The design comprises three segments. The upper terrace consists of two horizontal lawns set within an open tilted and paved surface for walking supplied with benches formed from the granite edges which become higher as the plane descends relative to the lawns. This defines the space as a square and frames the views to the lake.

The middle space along one of the sides extending out along the water forms a sunken platform, with benches facing towards the water.

The lower section consists of a promenade and a pier parallel to the bottom of the sloping square. A grove of trees fills part of the void between the wedge and the space formed by the buildings, mirrored by a line of trees down the opposite side.

Finally, there is a pier and deck continuing the line of the edge of the square and the line of trees, letting the form extend out over the water as if the space becomes submerged. The square allows for contact with the water and is well-used in summer for sunbathing though not for direct access into the water. The gentle slope allows for very easy accessibility to the water edge.

Visibility and Openness

Partly enclosed
Partly contained

Perception and Meaning

Place identity
Imageability
Place attachment
Accessibility
Legibility

Health and Wellbeing

Restorativeness
Increased physical activities
Aesthetic experience
Place affordance
Increases socialisation

The rating charts for this project show it has good accessibility apart from the views to it from a distance. The design quality is scored highly, less so for its reference to cultural heritage – not surprising given the context, and for maintenance – all the wooden decking needs a lot of upkeep.

The extent of facilities is limited – it is exposed to wind and sun and has no contact with nature, again, features of the urban character. Health and well-being potential varies a lot – sense of being away and contact with nature are not possible in such a setting.

Water connections are generally good apart from direct access into the water or water activities. It is not a place where there is much scope for physical activity. A good project making good use of limited space in a very urban context.