Bjerkedalen Park, Oslo, Norway

Photographer: Jenny Osuldsen.

Architect

Dronninga Landskap AS

Type of Area

Pond

Land/water interaction

Riprap
Sandy beach
Terrace/steps

Built Environment Types

Moderately built
Moderate green

Scale of Impact

Place
Block
District/ neighbourhood

Intervention Scale (Spatial)

Linear development – multiple interventions

Project Types

Green infrastructure
Outdoor Recreation
Public space regeneration

Urban/ Rural
Inner urban area

Visibility and Openness

Fully enclosed
Fully contained view

Reopening the Brook.

Bjerkedalen Park is located in the urban district of Bjerke in Oslo. The project was developed
by the landscape architect firm, Dronninga Landscap in conjunction with local residents and
it has renewed the park by providing a completely different water experience. The Hovin brook was reopened after fifty years underground, creating a new riparian
landscape that runs through the park. The 300m section of brook falls 13m through a
series of waterfalls and rapids and the banks have been planted with native trees and
shrubs.

The park has also been redesigned to take into consideration the seasonal variability,
allowing both summer and wintertime use; for example, at the southern end of the park
one can enjoy swimming in the pond on warm summer days and skating in winter. In
addition, small bridges over the brook have been designed to be compatible for
snowploughs.

The development incorporates new recreation areas with sports facilities including a beach
volleyball area and basketball court. There is a central promenade with several small trails
that are pedestrian and cycle friendly. As well as providing opportunities for walking or
jogging, the network of pathways leads to picnic tables and benches for viewing and
relaxing.

At the centre of the park there is an open air theatre with a pavilion that contains a café,
storage area and toilets. The brook with its pocket beach and rip rap edging offers an
opportunity for children’s water play, bathing and a chance to explore the aquatic life, such
as char, trout and crayfish, which live in the water.
The site has LED lighting that is adapted to different zones allowing easy, safe movement
along the pathways. Smoke Granite has been used as curbs, steps, drains and bridge piers to
create a physical connection to the red granite and gravel on the paths.



Perception and Meaning

Accessibility
Place identity

Health and Wellbeing

Increased physical activities
Place affordance
Aesthetic experiences

Interaction with Water

Visual
Tactile: fully in water

Website of the project:

Google map reference

https://goo.gl/maps/xE6HEDAYZBriYdJTA

The ratings for this site shows good accessibility to the nearby residential district and nearby road infrastructure. As a small brook the site visibility and range of facilities is understandably low. A reopening of the enclosed brook in collaboration with the local inhabitants has contributed to the genius loci of the place, which provides a degree of contact with nature that may develop over time as the park evolves. The narrow nature of the site, however, restricts the opportunities for water activities and so these are rated as low..